När vi pratar om datorer och Internet är det ofta män som är i fokus. Allt ifrån moderna tider med namn som Jobs, Gates eller Zuckerberg. Men även historiskt med namn som Babbage, Berners-Lee och Turing.
Alla dessa har spelat en stor roll, det är ställt utom alla tvivel. Men i dagens inlägg skall vi fokusera på en person som ofta lämnas utanför den grupp av namn som ofta nämns, nämligen Ada Lovelace.
De gånger som Ada Lovelace nämns är det ofta i relation till hennes far, den berömde Lord Byron. Detta trots att hon egentligen aldrig träffade honom under hela sitt liv. Byron hade hoppats att få en son och blev djupt besviken när han fick veta att det var en dotter.
Vem var hon?
Ada föddes den 10 december 1815 rakt in i den industriella revolutionen i England. Detta var en tid när kvinnors roll var att stanna i hemmet och vara mödrar. Men hennes mamma, Lady Anne, gick emot detta och hon fick redan som ung lära sig både matematik och naturvetenskap.
Nu skall det sägas att Lady Anne hade flera anledningar till just detta. Adas pappa, poeten Byron, var känd för att ha ett rejält temperament, leva i överflöd och ha många sexpartners, av båda könen. Lady Anne var rädd att Ada skulle gå i sin faders fotspår och hoppades att en rejäl utbildning skulle vara räddningen.
Redan tidigt visade Ada upp en talang för matematik och som 17-åring kom hon i kontakt med Charles Babbage, en uppfinnare och matematiker. Babbage hade uppfunnit en maskin skulle kunna göra matematiska uträkningar. Det är på grund av detta som Babbage ofta kallas för datorns fader. Tyvärr stannar ofta historiebeskrivningarna här och de missar då Adas bidrag till historien, ett bidrag som är ofantligt stort.
Vid sidan om att vara bra på matematik och naturvetenskap var Ada även väldigt bra på språk. Genom detta fick hon i uppdrag att översätta en artikel om Babbages maskin från franska till engelska. Men när hon skrev sin översättning kunde hon inte låta bli att lägga till lite egna anteckningar om hur man kunde utveckla maskinen och göra den bättre. Bland hennes idéer fanns ett sätt att använda kod för att inte bara kunna använda siffror utan även bokstäver och symboler.
När artikeln var klar var texten tre gånger så lång tack vare hennes tillägg. Istället för att skriva ut hela sitt namn signerade hon artikeln med sina initialer, A.A.L. Men när artikeln kom ut gjorde den inget större avtryck. Till stor del handlade det om att väldigt få förstod hennes tankar och Ava dog 1852 utan att ha fått något större erkännande.
Hennes arv
Idag 160 år senare har vi en helt annan bild av Ada. Genom sina anteckningar räknas hon idag som den första datorprogrammeraren och hennes anteckningar visar upp det första datorprogrammet i världen. När den amerikanska militären på 1970-talet tog fram ett eget programmeringsspråk fick det namnet Ada som en hyllning till just Ada Lovelace. Ada var också en visionär i hur hon såg på hur datorer skulle komma att användas i framtiden. Bland annat skrev hon redan på 1840-talet att datorer skulle kunna spela schack och musik.
Läs mer:
http://mentalfloss.com/article/53131/ada-lovelace-first-computer-programmer
1 december – Ada Lovelace
https://t.co/hKFGFTuFsV
Första luckan i julkalendern “24 kvinnor i historien”
Hittade din julkalender idag och har läst mig bakåt bland dess fantastiska människor, men Ada är den första jag hört talas om – hon är med i en vampyrserie för ungdomar 🙂
Hej,
Kul att höra! 🙂
Ja, Ava är konstigt nog väldigt okänd. Hon blir dock mer och mer uppmärksammad och förhoppningsvis blir hon en större del av historien inom kort. 🙂