Första gången jag hörde talas om dagens person var i en filmad föreläsning som Hans Rosling höll i. Han diskuterade Svenska Läkarsällskapets 200-års historia i denna genomgång dök det upp ett namn jag aldrig tidigare hade hört men som gjorde mig nyfiken.
Bakgrund
Karolina Widerström föddes i Helsingborg 1856. Hon kom att bli det enda barnet och likt många kvinnor på denna tid såg det länge ut att bli en karriär som lärare för henne. Åtminstone om hennes far hade fått bestämma. Familjen kom att flytta till Stockholm och efter studier vid Gymnasistiska centralinstitutet kom hon att börja arbeta som assistent åt professor Lars Gabriel Branting. Branting hade själv varit assistent åt ingen mindre än Pehr Henrik Ling, mannen som ofta benämns som den svenska gymnastikens fader. Själv kom Branting att utveckla den svenska sjukgymnastiken och på det sättet sätta sitt spår i den svenska historien.
Branting kom dock att uppmuntra Katarina att bli läkare istället för lärare och 23 år gammal tog hon studenten 1879 och började att läsa vid Uppsala universitet. Snart bytte hon till Karolinska institutet och tog 1888 examen som Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare. Hon kom att specialisera sig på gynekologi och kvinnomedicin.
Det var, som ni säkert kan föreställa sig, svårt, ja nästan omöjligt, att få jobb som läkare vid denna tid om man var kvinna. Lösningen på detta blev helt enkelt att öppna en egen klinik inriktad mot kvinnor. Kliniken kom att ligga i Klarakvarteren i Stockholm och blev direkt en stor succé. Kvinnor fann det mycket enklare att diskutera sina problem och sjukdomar med en kvinna och köerna ringlade långa utanför huset.
Pionjär
Ett stort avtryck som Karolina kom att göra var inom fältet sexualkunskap. Efter att ha fått förfrågningar av kvinnliga lärare började hon 1897 föreläsa om sexualkunskap för tonårsflickor och lärarinnor. Men hon pratade också mycket anatomi och visade upp, för den tiden oerhört laddade bilder, på könsorgan.
På den här tiden var mödradödligheten fortfarande hög. Karolina kom att vara en av de kvinnor som startade Tidevarvet, en tidskrift som upplyste om barnafödande men även fungera som en megafon för kampen för bättre vård vid och efter förlossningar.
Karolina var en av de ledande personerna bakom att det i Stockholm fanns sexualundervisning på nästan alla flickskolor i Stockholm redan 1907 och i förlängningen på nästan alla flickskolor i hela Sverige 14 år senare.
Dock kom Karolina, och alla andra sexualupplysare, att få det svårt i och med Preventivlagen som kom 1911. Lagen hade både en moralisk sida, där man ville få bort “njutningslystet levnadssätt” men handlade också om att man ville uppmuntra till en befolkningsökning i Sverige. Mellan åren 1911 och 1938 var det därför förbjudet att upplysa om och sälja preventivmedel i Sverige.
Karolina skulle dock komma att fortsätta sitt arbete inom fältet och även arbeta för andra kvinnofrågor. Ända fram till hennes död 1949 var hon en röst som vägrade att vika ner eller tystna.
Arvet efter Karolina
Hennes roll inom sexualupplysningen är Sverige är, som ni förstår, oerhört stor. Tillsammans med Elise Ottesen-Jensen skulle jag säga att de är de kanske viktigaste personerna inom detta och de la grunden till den sexualupplysning vi har i idag i våra skolor. Men Karolina var också en viktig politisk röst och var med och fick till exempel igenom en tidig moderskapsförsäkring i Sverige. Hon startade också upp olika verksamheter för utsatta kvinnor och hjälpte på så sätt konkret många kvinnor på denna tid.
Idag finns det flera “fysiska” spår av Karolina. I Stockholmsförorten Fruängen finns gatan Doktor Widerströmsgata. I Solna, på Karolinska institutet finns Widerströmska huset. Dessutom skall ett nytt gymnasium i Flemingsberg namnges efter Karolina Widerström.
Länkar
https://www.youtube.com/watch?v=ZpGsRmmcggY