Världshistorien är full med manliga matematiker som har lämnat stora avtryck efter sig. Det första inlägget i denna julkalender var en kvinnlig matematiker och i dag skall vi lyfta fram ännu en, Maryam Mirzakhani.
Vem är hon
Maryam föddes i Teheran 1977. Som barn drömde hon om att bli författare och det bästa hon visste var att läsa. Maryams föräldrar var väldigt uppmuntrade när det kom till studier för henne och hennes tre syskon. Det främsta enligt föräldrarna var att barnen skulle ha meningsfulla och tillfredställande jobb, inte att det viktigaste var att lyckas. Maryam kom att gå på en skola speciellt inriktade på unga kvinnliga talanger. Skolans rektor var en kvinna och hon kämpade hårt för att tjejerna skulle ha lika bra förutsättningar som skolorna där pojkar gick.
Som 17-åring ställde hon upp i den internationella matematikolympiaden och vann guld. Detta skulle komma bli första gången hon fick epitetet ”som första kvinna från Iran” men långt ifrån den sista.
Redan året därefter ställde hon upp igen och vann denna gång två guldmedaljer samt fick det högsta antal poäng som gick att få. Och hon gjorde det som första kvinna från Iran.
Fyra år senare fick hon sin examen och flyttade då till USA för att fortsätta att forska på Harvard. 2004 fick hon sin doktorsexamen och efter det har hon fortsatt att arbeta på olika prestigefyllda lärosäten, inte minst på Princetown. Idag är hon forskare på Stanford University
Som SO-lärare skall jag inte ge mig in på att förklara hennes forskning, mer än att säga att det låter väldigt intressant och sjukt komplicerat. Forskningen handlar främst om geometriska strukturer på olika ytor.
Fieldsmedaljen
Det var just denna forskning som 2014 skulle komma att ge henne det pris som ofta kallas för ”Matematikens Nobelpris, Fieldsmedaljen. Den delas ut av International Mathematical Union och Maryam var, vilket ni vid det här laget redan har gissat, den första kvinnan från Iran att få denna utmärkelse.
Arvet efter Maryam
Det kan låta konstigt att prata om arv efter någon som fortfarande i allra högsta lag är vid liv. Men redan nu har Maryam blivit en stor förebild för kvinnor i Iran, för kvinnliga matematiker och för människor i allmänhet. Som hon själv sa när hon tog emot priset:
”Detta är en stor ära. Jag kommer glädjas om detta uppmuntrar unga kvinnliga forskare och matematiker. Jag är säker på att det komma vara många fler kvinnor som kommer att få denna utmärkelse de närmsta åren.”
Läs mer:
http://news.stanford.edu/news/2014/august/fields-medal-mirzakhani-081214.html
https://www.quantamagazine.org/20140812-a-tenacious-explorer-of-abstract-surfaces/
https://www.youtube.com/watch?v=A5Ycv05Q4Ao
12 december – Maryam Mirzakhani
https://t.co/oWtRkQ9Cow
Tolfte luckan i julkalendern “24 kvinnor i historien”