Än i dag är människors fascination över Amelia Earhart tydligt levande. Det största delen beror detta på hennes mystiska försvinnande men det finns mer att lyfta fram än bara detta.
Vem var hon
Amelia Earhart föddes i Kansas, USA, 1897. Redan som barn var hon äventyrlig av sig och tillsammans med sin syster var vardagen fylld av spänning. Det som började med enklare lekar som att klättra i träd och samla på djur som de hittade i skogen, övergick snart till farligare saker som att bygga en egen berg- och dalbana (det var mer en ramp som var fastsatt i ett tak). Efter att Amelia hade gett sig av nerför rampen i en trälåda utbrast hon:
”Det är precis som att flyga!”
Hennes blåslagna uppsyn kunde inte dölja glädjen i hennes leende.
Då hennes föräldrar flyttade runt mycket på grund av faders jobb föll det sig naturligt att Amelia och hennes syster tillbringade mycket tid, ja rent utav bodde, hos sina morföräldrar. Båda barnen fick undervisning i hemmet och Amelias förtjusning för läsning tog nu fart. 1914 flyttade systarna tillbaka till sina föräldrar men livet skulle visa sig bli tufft för dem. Faderns alkoholismlism slog hårt mot familjen och Amelias mormor dog också plötsligt vilket vände upp och ner på hennes värld. De närmsta åren spenderades i flera olika städer ooh på flera olika skolor. Men Amelia trivdes inte någonstans.
Hon vägrade dock ge upp hoppet och sin drömmar. Vart hon än åkte bar hon med sig en anteckningsbok, fylld med urklipp från tidningar och böcker. Urklippen hade något gemensamt, de handlade alla om kvinnor som hade lyckats, framför allt i områden som primärt dominerades av män.
Flytt och flygning
Mitt under det brinnande kriget 1917 flyttade Amelia till Toronto i Kanada och gick med i Röda korset. Där kom hon att hjälpa till på ett militärsjukhus. Men redan året efter skulle hon själv bli patient då hon blev svårt sjuk i lunginflammation. Det tog henne mer än ett år att bli helt frisk och under konvalescensen besökte hon bland annat ett flygfält och såg en flyguppvisning. Hennes fascination för flygplanen och flygande väcktes igen och två år senare fick hon första gången chansen att följa med upp i ett flygplan.
Så fort hjulen lättade från marken var hon fast. Att hon skulle bli pilot fanns det nu ingen tvekan om. Genast började hon ta alla jobb hon kunde få, allt för att spara ihop pengar till flyglektioner. Den tredje januari 1923 var det dags. Hon mötte upp den kvinnliga flyginstruktören, såg henne rakt i ögonen och sa:
”Jag vill flyga. Kan du lära mig?”
Amelia tränade hårt och hade en enorm talang för flygning. Efter bara ett halvårs träning köpte Amelia sitt första flygplan som hon döpte till ”Kanariefågeln” på grund av den illgula färgen. Det var i detta plan hon skulle komma att sätta sitt första rekord 1922 då hon blev den första kvinnliga pilot att flyga på 4 300 meters höjd och i maj 1923 blev hon den sextonde kvinnan att få en licens för sportflygning.
Flyga över Atlanten
Flygsporten växte enormt under 20-talet och kulminerade 1927 när Charles Lindbergh blev den första att flyga över Atlanten. Genast föddes intresset hos kvinnliga piloter att bli den första kvinnan att göra samma resa. Den som länge såg ut att bli först var Amy Phipps Guest. Men efter att ha sett över sin planering kom hon till insikten att resan var för farlig. Men istället för att bara släppa hela idén bestämde sig Amy för att sponsra en annan kvinnlig pilot. Den som skulle komma att få frågan var ingen mindre än Amelia.
1928 gick henne flygning av stapeln. Med sig på resan hade hon en co-pilot och navigatör vid namn Wilmer Stultz. Efter 20 timmar och 40 minuter landade de på andra sidan Atlanten och även om Amelia själv sa att det mesta av flygningen hade gjorts av Stultz blev hon enormt hyllad. Hon åkte runt i hela USA på en populär föreläsningsturné. Företag köade för att få använda henne som ansikte utåt för sina produkter och pengarna från detta gav henne möjligheten att fortsätta sitt flygande.
Vid sidan av alla reklamuppdrag var Amelia också aktiv i olika organisationer, inte minst ”The Ninety-Nines” som var en organisation för kvinnliga piloter
1932 kom hon att göra en ny transatlantisk flygning. Denna gång höll hon i spakarna själv, något hon hade velat göra ända sedan den förra resan. Denna flygning skulle komma att öka hennes popularitet ännu mer, något som blev extra tydligt då Amelia fick medaljer av både USA och Frankrike.
Försvinnandet
Att bara flyga över Atlanten var inte nog för Amelia. 1936 började hon planera en flygning runt hela världen. Det första försöket, som togs plats i början på 1937, misslyckades redan på första etappen mellan Kalifornien och Hawaii. Ett nytt försök planerades till juni och till en början gick det bättre. Resan gick via Syamerika, Afrika, Indien och till slut landade de på Nya Guinea
Den 2 juli lämnade Amelia och hennes co-pilot Fred Noonan staden Lae. Nästa planerade stopp var på ön Howland Island cirka 400 mil bort. De skulle dock aldrig ta sig dit och aldrig mer synas till.
Orsaken till Amelia Earharts försvinnande är än i dag en kontroversiell fråga. Det finns flera teorier om vad som hände, vissa mer spektakulära och galna än andra. De flesta misstänker att Amelia och Noonan fick problem med radion och inte kunde orientera sig fram till ön. När bränslet väl tog slut så störtade de antagligen i havet.
Flera stora räddningsprojekt gjordes men inget hittades vilket ledde till att Amelia, på begäran av hennes man, dödförklarades av en domstol 1929.
Arvet efter Amelia
Mycket av det som Amelia gjorde och det arv som hon lämnade efter sig, har hamnat i skuggan av hennes försvinnande. Teorier om att hon var ute på spionuppdrag för USA, att hon skulle ha tillfångatagits av Japan eller att hon helt enkelt skulle ha rymt undan från berömmelsen och hittat på en ny identitet, är nu det största arvet.
Men om vi ser förbi det hittar vi en kvinna som banade väg för många kvinnor. Genom hennes berömmelse fick hon ut sina idéer och tankar till andra i samhället. Hon såg till exempel sitt äktenskap som ett partnerskap på lika villkor, något som var kontroversiellt på 1920-talet. Hon banade också väg för kvinnor inom flyget, något som skulle komma att spela en stor roll under det Andra världskriget där över 1 000 kvinnor var med och flög plan. Hennes frispråkighet och att hon genom sina flygningar fick en plattform att nå ut med sina tankar och idéer har gjort henne till en feministisk ikon, inte bara i USA, utan i hela världen.
Läs mer:
http://www.history.com/topics/amelia-earhart
http://www.alltomhistoria.se/artiklar/amelia-earhart-forsvann-sparlost/
https://www.youtube.com/watch?v=GaMp5SibXRk
13 december – Amelia Earhart
https://t.co/y83RzDHylH
Trettonde luckan i julkalendern “24 kvinnor i historien”