Dark Light

Alla har vi nog någon gång blickat upp mot stjärnorna och funderat på vad som kan finns där ute. En del kanske till och med har funderat på att någon gång resa ut bland planeter, galaxer och andra rymdkroppar. Dagens person har gjort denna resa.

Bakgrund

Valentina föddes 1937 i byn Maslennikovo i dåvarande Sovjetunionen. Hennes föräldrar var båda typiska arbetare. Fadern körde traktor och modern arbetade på en textilfabrik. Fadern skulle dock komma att ö i det Finska Vinterkriget när Valentina var två år gammal. Valentina började skolan som 8 åringen men efter bara 8 år lämnade hon skolan. Hon skulle komma att slutföra sin utbildning via korrespondenskurser.

Till en början kom Valentina att följa i sin mors fotspår och arbeta på en textilfabrik. Samtidigt som hon gjorde detta väcktes ett ganska ovanligt intresse hos henne, fallskärmshoppning. Hon kom att ägna mer och mer tid åt detta och gjorde 1959, 22 år gammal, sitt första hopp. Detta skulle visa sig blir en viktig pusselbit för vad som väntade i hennes framtid.

Nya mål

Hela världen hade sett på med fascination när Juri Gagarin, som första människa, flög runt Jorden i omloppsbana 1961. Men inom det ryska rymdprogrammet vilade man inte på några lagrar. Istället började man fundera på nästa steg och ett naturligt sådant blev att förbereda för att även låta en kvinna göra samma resa som Juri.

Mer än 400 kvinnor ansökte om en plats inom rymdprogrammet men bara fem valdes ut. En av dessa var Valentina. En stor anledning till detta var hennes erfarenhet av fallskärmshoppning. Men hon ansågs också komma från en perfekt bakgrund. Dels var fadern en krigshjälte som hade dött för Moderlandet och så kom hon också från en proletär bakgrund.

Träningen var hård och flera månader lång. Bland annat gjorde de 120 fallskärmshopp, fick leva i isolering, flyga jetflygplan och åka i den, för rymdfarare, klassiska centrifugen. När träningen var över återstod fyra kandidater.

Mot stjärnorna

Den 16 juli 1963 var det så dags. Valentina var den kosmonaut som hade valts ut och nu, 23 år gammal, var det dags för henne att klättra in i Vostok 6. Hon kom att sitta i den i två timmar medan nedräkning tog henne allt närmre start. När klockan väl nådde 0 startade raketen och lyfte utan några problem.

I nästan tre dagar kom hon som första kvinna att åka runt jorden i omloppsbana. Totalt blev det 48 varv. Resan var långt ifrån behaglig och hon hade nästan konstant illamående och fysisk värk under färden. Med denna färd kom hon att på en enda resa göra fler flygtimmar runt jorden än alla amerikanska astronauter hade gjort tillsammans fram till denna punkt. Och när Gagarin gjorde sin färd gjorde han bara ett varv.

Karriären efter

Precis som Gagarin fick Valentina titeln Sovjetunionens hjälte. Hon gifte sig med en annan kosmonaut och fick en dotter tillsammans. Dottern, Elena, kom att bli ett intressant barn för läkarvetenskapen då hon var det första barnet att komma från föräldrar som båda hade varit i rymden. Valentina kom att bli en viktig person inom kommunistpartiet och åkte ofta iväg som representant för Sovjetunionen. Bland annat var hon representant i FN under Internationella Kvinnoåret 1975.

Arvet efter Valentina

Idag fortsätter Valentina sin politiska karriär. Hon har suttit i Duman och har fått hederstitlar från flera lärosäten, bland annat University of Edinburgh. Hon är en starkt förespråkare för Putin och har genom detta fått en del kritik. Men det går inte att komma ifrån att hon har visat att det inte spelar någon roll om du är man eller kvinna när det kommer till rymdresor. På sin 70-års dag bjöds hon in till Putin och hon berättade då för alla som var samlade att hon inte skulle ha något mot att göra en ny rymdresa, nu till Mars, och att hon heller inte hade någara problem med om det bara var en enkelresa.

“A bird cannot fly with one wing only. Human space flight cannot develop any further without the active participation of women.” Valentina Tereshkova

Länkar

https://www.youtube.com/watch?v=T2NOXOhghSc

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts