14 december – Sofia Gumaelius

Av 0 No tags Permalink 0

Idag är Sverige världsledande inom reklam. Vi har stora reklambyråer som får uppdrag från de stora företagen och märkena i världen samt får de finaste priserna på olika tävlingar. Mycket av detta har vi att tacka en specifik person för. En kvinna som kom att göra stora insatser för kvinnlig rösträtt såväl som att forma reklambranschen i Sverige. Trots det är hon nästan i det närmsta okänd för oss. Hennes namn är Sofia Gumaelius och detta är hennes historia.

Vem var hon?

Sofia föddes i Örebro 1840 som ett av 9 barn. Familjen hade det gott ställt, hennes far Otto var rektor på läroverket vilket vi lite löst skulle kunna översätta till gymnasiet idag. Men fadern skulle komma att byta yrke när han blev tidningsman och startade tidningen Nerikes Allehanda, en tidning som existerar än idag.

Sofia la det mesta av sitt unga liv på att ta hand som sina föräldrar och fick se på från sidan hur hennes syskon lyckades väl i livet. Inte minst Arvid, en av hennes bröder, blev framgångsrik och blir  både chefsredaktör och riksdagsledamot. För Sofias del kommer det att dröja tills hon fyller 36 innan hon ens får möjligheten att skaffa sig ett yrke. Och det är just Arvid som kommer att bli väldigt viktig då det är han som pushar på och stöttar Sofia i det avgörande läget när Sofia flyttar till Stockholm.

Ett nytt företag

Precis som idag var annonser oerhört viktigt för tidningar. Det var genom dessa tidningarna fick in pengar, något som behövdes för att kunna bibehålla sitt oberoende. Arvid öppnar upp denna värld för Sofia genom att låta henne praktisera på sin tidning under en månads tid. Tidpunkten är väl vald. Den annonsfirma som finns i Stockholm har lagt ner och i detta vakuum bestämmer sig Sofia nu för att starta ett nytt annonsföretag.

Hon har inga som helst kunskaper om hur man driver företag och knappt några pengar. Hon får låna pengar av Arvid och kan i juli 1877 slå upp sitt kontor, bestående av två rum, på Myntgatan 1A i Gamla stan. I det ena rummet huserar företaget och i det andra står en säng. Sofia är väldigt driven och börjar genast att vandra runt i Stockholm och besöka tidningsredaktioner. Hon skriver mängder av brev till tidningar runt om i landet och sprider ryktet om företaget som har fått namnet Gumaelius Annonsbyrå.

Hennes idé är ny och väl genomtänkt. Om man som annonsör ville annonsera i tidningar var man tvungen att vända sig till varje tidning. Sofia tog bort detta moment genom att agera som en slags spindel i nätet. Hon tog in annonsförslag från en kund, skapade en annons och såg sedan till att den spreds i olika tidningar i hela Sverige. Genom att ha ett fast pris på sin tjänst blev det också tydligt för alla parter vad tjänsten kostade/gav för intäkter.

Som reklamare var Sofia väldigt tydlig och hon var noga med att undvika överdrifter i sin reklam. Till en början gjorde hon allt själv och redan efter några månader anställde hon Agda Wilson som skulle komma att bli hennes första medarbetare.

Sofia gjorde som sagt det flesta av annonserna själv. Men hon utvecklade sina annonser hela tiden och blandade in teckningar och slogans i annonserna vilket skulle komma att göra dem väldigt moderna.

Företaget växte och växte och efter bara sex år startar hon ytterligare ett företag, Gumaelius & kompani. Detta företag sålde material som tryckerier behövde. I sina affärskontakter hade hon nämligen ofta hört dem klaga över bristen på just en sådan tjänst och hon såg sin chans, tog den och det slog ut väldigt väl.

Hennes lilla annonsfirma växte sig allt större och större. Annonsförsäljningen utökades och hon öppnade kontor i både Malmö, Göteborg, London och Oslo. Vid byråns 25 års jubileum 1902 hade företaget 27 anställda, nästa alla var kvinnor. Sofia själv fortsatte att arbeta oförtrutet fram tills hon dog 1915 i sviterna av lunginflammation. Hon kom att hyllas unisont, inte minst av Selma Lagerlöf som sa:

”Det är som om en storfura i skogen hade brakat omkull, marken darrar och gungar under en.”

Företaget skulle komma att leva vidare ändå fram till 2008 då det lades ner som Sveriges äldsta reklamfirma.

Arvet efter Sofia

Trots att Sofia var så oerhört välkänd under sin livstid, hon kallades bland annat för “The first Lady of The Press” och ”Sveriges främsta affärskvinna”, är hon i det närmsta okänd idag.

Bortsett från den stora påverkan hon hade på annons- och tidningsmarknaden, spelade Sofia även en viktig roll inom den kvinnliga rösträttsrörelsen.

Genom sitt företag skapade hon många kontakter. Inte minst blev hon, som en av de första kvinnorna, medlem i Publicistklubben där hon fick ett viktigt kontaktnät och en plats att föra fram sina tankar och idéer. Hon var också väldigt aktiv i kvinnogrupper som Fredrika Bremerförbundet, Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt och inte minst Kvinnoklubben som hon var med och startade.

Kvinnoklubben var en mötesplats för kvinnor som arbetade och var ensamstående. De hade en lokal i Stockholm dit man kunde gå för att träffa andra kvinnor, läsa och äta mat.

Kampen för demokrati och yttrandefrihet var som sagt väldigt viktig för Sofia. I en tid när kvinnor ännu inte hade rösträtt anställde hon enbart kvinnor till sitt annonsföretag och hon var oerhört vokal när det kom till frågan om rösträtt för alla. Utan henne hade mycket kunnat se annorlunda ut i Sverige.

Läs mer:

http://foretagskallan.se/Artiklar/sofia-gumaelius/

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.