Dark Light

När vi i Europa pratar om Afrika och historia hamnar vi ofta i samtal runt koloniseringen av denna kontinent. Sällan, om ens någonsin, pratar vi om det motstånd som gjordes. I dagens lucka kommer vi ändra på detta genom att titta lite närmre på Taytu Betul.

Vem var hon?

Den bästa gissningen vi har är att Taytu föddes 1851. Som tredje av fyra barn föddes hon i en familj med makt då hennes far styrde över Semienprovinsen som låg i nordvästra Etiopen. Taytu fick en god utbildning under sin uppväxt, något som var unikt då det framför allt var pojkar som fick tillgång till utbildning.

Taytu kom att gifta sig hela fem gånger. De första fyra var misslyckade äktenskap men det femte som ingicks 1883 skulle vissa sig hålla ända fram tills döden skiljde makarna åt. Äktenskapet, med kejsare Menelik II var ett äktenskap blandad av både romantik och politik. Genom att föra ihop två familjer skapades allianser i Etiopien som skulle vissa sig vara goda och hållbara.

I äktenskapet var de båda jämlikar. Kejsaren skulle komma att alltid diskutera frågor med sin fru innan det var dags för beslut och i några viktiga frågor skulle hon vara ledande i att ta beslut. Vi kommer återkomma just ett sådant beslut.

Politiskt var Taytu konservativ och hon såg mycket misstänksamt på försöken från Europeiska länder att skapa fäste i Afrika. Det var runt detta som en stor konflikt skulle blossa upp och i mitten av den stod just Taytu.

Wuchalefördraget

Den andra maj 1889 skrevs ett fördrag på i Wuchale, en stad i Italien. De som undertecknade avtalet var kejsare Menelik II och den italienska greven Pietro Antonelli. Själva avtalets innehåll handel om landområdet i Etiopien. Italien hade kontroll över grannlandet Eritrea och genom avtalet gav Etiopien tillbaka vissa landområden till Eritrea. Italien i sin tur lovade att ge Etiopien ekonomisk stöd och vapen.

Men det fanns ett problem i avtalet. När det översattes skedde ett fel runt ett verb. På grund av detta kom det att finnas två tolkningar av avtalet. Den italienska tolknings var att all utrikespolitik som Etiopien bedrev var tvunget att gå genom Italien och i praktiken blev ett italienskt protektorat. I den etiopiska översättningen, som var skriven på språket amhariska, var tolkningen att Etiopien snarare hade en väldigt stor självständighet.

Givetvis blev det bråk om detta och nu steg kejsarinnan Taytu in. Hon var oerhört tuff i förhandlingarna och vägrade vika en tum. När det stod klart att förhandlingarna inte skulle komma något vart gick Italien till attack och anföll Etiopien från Eritrea.

Men Taytu följde med sin make och hans armé ut i strid mot de fientliga styrkorna. Allt kulminerade mer eller mindre vid Slaget om Adwa. Slaget skulle komma att bli ett förnedrande nederlag för den italienska armén och är förfallotid en del av historieböckerna då det var det största nederlag något europeiskt land led under koloniseringen av Afrika.

Mycket av förtjänsten är Taytus. Hennes make hade ett rykte om sig att vara oförmögen att ta beslut. Han sköt ofta upp saker till morgondagen medan Taytu var det absoluta motpolen. Under kriget mot Italien hade hon kommandot över en egen bataljon och hon kom att visa goda taktiska kunskaper i strider. Taytu använde sig också mycket av spioner och via dessa fick hon information som gav henne en fördel på slagfältet. Men hennes hårda sätt gav henne också mågs fiender och kom aldrig att bli lika älskad som kejsaren.

När kejsare Menelik II 1906 inte längre kunde styra landet på grund av flera strokes, tog hon över och styrde de facto landet. Hennes fiender och motståndare såg väldigt illa på detta och fyra år senare fick hon lämna tronen och makten. De sista fem åren av hennes liv, efter att hennes make hade dött 1913, levde hon ut i ett gammalt palats i Entoto.

Arvet efter Taytu

Utan Taytu hade Etiopien, och andra delar av Afrika, sett väldigt annorlunda ut. Segern över Italien visade den afrikanska kontinenten att det var möjligt att slå sig fria från sina kolonisatörer och idag vet att detta var just vad som skedde, även om det tog lång tid.

Läs mer:

http://en.unesco.org/womeninafrica/sites/womeninafrica/files/pdf/Taytu%20Betul_Women%20in%20African%20History_Comic%20Strip.pdf

http://www.tadias.com/02/28/2013/the-1896-battle-of-adwa-empress-taitu-bitul-the-visionary-co-leader/

https://www.youtube.com/watch?v=mLlc3LQK0bw

 

2 comments
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts