17 december – Deborah Sampson

Av 0 No tags Permalink 0

Efter att i två dagar i rad ha rört oss i Sverige skall vi nu göra resan över havet till det stora landet i Väster. Vi kommer dock fortsätta att röra oss i samma tid även i denna lucka.

Bakgrund

Deborah föddes i Plympton Massachusetts. Hon tillhörde ett av släktena som hade kommit över med det berömda skeppet Mayflower. Själv var hon den äldsta av sju syskon och hon kom att växa upp i rejäl fattigdom. Hennes far Jonathan hade haft en kombination av otur i affärer samt enligt egen utsago blivit lurad på sitt arv av en släkting. Han kom därigenom att ge sig av för att söka lyckan. När han inte återvände hade Deborahs mor inget annat val än att låta barnen på hos olika familjer.

För Deborahs del innebar det att hon 10 år gammal kom att bli tjänsteflicka hos en bonde och kontrakterades att arbeta där fram till hon fyllde 18. Under denna tid kom hon att utbilda sig själv och genom detta fick hon jobb som lärare på somrarna. Under vintersäsongerna arbetade hon som så många andra unga kvinnor som väverska.

Patriotiska tankar

Under sin tid som tjänsteflicka hade hon blivit starkt influerad av mannen hon jobbade åt. Jeremiah Thomas var en fullfjädrad patriot och såg till att låta alla i hans närhet få veta detta.

Som kvinna var dock Deborahs valmöjligheter väldigt begränsade. Lösningen på detta blev i Deborahs fall att klä ut sig till man. Med hjälp av sina kunskaper om vävning och hur man sydde kläder, fick hon ihop en samling kläder som gav henne ett manligt utseende. Att hon dessutom var längre än de flesta kvinnor och män och enligt dåtida källor hade “inte så delikata kvinnliga drag” gjorde att hon kom att kunna ta sig fram som en man.

Hennes patriotiska tankar och bristen på jobb, fick Deborah att söka sig till armén. De första försöken gick sådär. Bland annat blev hon igenkänd vid ett tillfälle. Men i maj 1782 kom hon att gå med i ett specialförband under namnet Robert Shirtliff. En utmärkande del i detta förband var att det bestod till största delen av långa personer och det gjorde att Deborah passande in perfekt. Allt detta gjorde också det lättare för henne att komma undan med sitt utklädnad då ingen kom på tanken att en kvinna skulle kunna tänka sig ett jobb som detta. Deborah kom nu att bli en soldat i Kontinentalarmén, den amerikanska armén, under Frihetskriget mot England.

Första gången hon var med om ett slag blev hon skjuten och träffad av två kulor som satte sig i hennes ben. Hon får också ett rejält sår i huvudet och togs till en fältläkare. Rädslan för att bli avslöjad ann dock över smärtan och så fort såret i huvudet hade lagts om försvann hon i väg från läkarnas vård. Så fort hon var i ensamhet tog hon fram en liten kniv och grävde ut en av kulorna från benet. Den andra satt dock för djupt och hennes ben läkte aldrig helt.

Allt avslöjas

Under sommaren 1783 var de större stridigheterna i kriget över. Dock fanns det fortfarande inget fredsavtal och armén var därför inte upplöst. Deborah kom nu att insjukna och togs till en läkare vid namn Barnabas Binney. När han klädde av henne upptäckte han hur Deborah hade bundit för sina bröst och han insåg att “Robert” var en kvinna. Men istället för att berätta detta för armén tog han med Deborah till sitt hem och med hjälp av i sin familj vårdade han henne där.

Allt kom dock att ta en ny vändning när Binneys systerdotter blev kär i den manliga patienten de vårdade. Sanningen var nu tvungen att komma fram. Binney skrev ett brev till en av generalerna i armén och bad Deborah överlämna det till honom. Trots att Deborah misstänkte att brevet skulle innehålla uppgiften om att hon var kvinna utförde hon uppdraget. Men tvärtemot vad reglementet egentligen sa skulle ske med personen som utgav sig för att vara någon annan, och i synnerhet för kvinnor som uppträdde som män, gav generalen Deborah ett ärofyllt avsked från armén. Han gav henne också lite pengar så att hon skulle kunna ta sig hem.

Åter till fattigdom

Två år senare, 1785, gifte sig Deborah och bosatte sig med sin man Benjamin Gannett på mark som hans familj ägde. Men med tre barn, dålig skörd och för lite mark för att egentligen räcka till fem personer var fattigdomen ett faktum.

1802 kom Deborah därför att resa runt i USA och föreläsa om sitt liv. Föreläsningarna började alltid med att hon pratade om de dygder en kvinna har men i mitten av föreläsningen brukade hon gå av scen för att sedan komma tillbaka iklädd för soldatmundering. I denna gjorde hon sedan excercis framför publiken för att visa att kvinnor kunde klara minst lika tuffa uppgifter som män.

Dock kom pengar alltid att vara ett problem för henne och familjen och resten av livet var lika tufft som de första åren i hennes liv. Dock ljusnade det lite i slutet och innan hon dog i gula febern 1827 kunde hon betala tillbaka alla sin lån och äntligen bli skuldfri.

Arvet efter Deborah

Ett par år efter Deborahs död ansökte hennes make om att hans skulle få pension som änkeman. Egentligen skulle detta inte gälla då de inte hade varit gifta under den tiden som Deborah tjänstgjorde i armén. Men den amerikanska kongressen kom att göra ett undantag med motiveringen att i historien om revolutionen fanns det inget liknande exempel av kvinnligt hjältemod, trohet och mod.

Idag står Deborah som staty i i Massachusetts och hennes namn har även burits av lastfartyg i den amerikanska flottan. Det kanske senaste exemplet på när Deborahs avtryck i historien uppmärksammades var under det demokratiska konventet 2016 då skådespelerskan Maryl Streep lyfte fram henne.

Länkar

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.