Dark Light

Long John Silver, Kapten Kidd och Jack Sparrow. Klassiska pirater i böcker, serier och filmer. Men idag skall vi fokusera på en äkta pirat, Sayyida al Hurra, som gjorde vattnen runt västra Medelhavet under 1500-talets första hälft.

Vem var hon?

Sayyida föddes in i en rik familj någonstans runt 1485. När spanska kungen Ferdinand och hans drottning Isabella tog makten över Granada, där familjen hade bott hittills, flydde de till Marocko. Sayyidas släkt hade sina rötter där och de kom att bosätta sig i Chefchaouen i norra Marocko.

Uppväxten i Chefchaouen var lugn och trygg och när Sayyida fyllde 16 kom hon att gifta sig med en 30 år äldre man som hon hade blivit bortlovad till som barn. Sayyida hade en näsa för affärer och kom att hjälpa honom med hans affärer. Tillsammans kom de att bygga upp staden Tétouan som hade förstörts av spanjorerna och hennes make blev guvernör över staden.

Men när han dog 1515 tog Sayyida över makten. Ryktet om hennes intelligens och förståelse för handel och hur man skulle styra spred sig och den marockanska kungen dic upp ögonen för Sayyida. Han tvingades av Sayyida att resa hela vägen till Tétouan för att fria och gifta sig. Det var mycket medvetet gjort av Sayyida som genom detta visade alla att trots att hon gifte sig med en kung skulle hon inte sluta att styra över staden. Hon kom nu, som den sista kvinnan i muslimsk historia, att inneha titel al Hurra, drottning.

En piratdrottning föds

Men Sayyida kunde aldrig förlåta spanjorerna för att hon och hennes familj hade tvingats att fly sitt hemland. Hon vände nu sitt hat mot de kristna spanjorer, och därmed även alla andra kristna, och började plundra fartyg på Medelhavet.

Tillsammans med piraten Barbarossa från Algier delade hon upp Medelhavet i två delar. Den östra delen fick Barbarossa och den västra fick Sayyida. Efter att ha byggt upp en egen flotta började hon aktiv jaga efter spanska och portugisiska lastfartyg för att förstöra handelslinjerna de länderna levde av.

Vid sidan av de rikedomar som fanns i lasten på lastfartygen tog Sayyida också många fångar. Dessa fick Spanien och Portugal sedan köpa loss, vilket bara ökade på hennes förmögenhet. Det är också tack vare detta vi har rätt mycket information om henne då mycket skrevs ner i officiella spanska och portugisiska dokument.

Sayyida kom att styra i hela 30 år innan hennes svärson tog makten från henne 1542. Vad som hände henne efter detta är än i dag ett mysterium.

Arvet efter Sayyida

Vi vet inte vilket som var Sayyida äkta namn. Titeln Sayyida al Hurra betyder ”ädel kvinna som är fri och oberoende, den suveräna kvinnan som ej bugar för någon högre auktoritet. Under den tid hon levde, och även efter, var hon trots sitt ”yrke” uppskattad och respekterad av såväl muslimer som kristna. När det idag skrivs uppsatser och avhandlingar om henne har hon bland annat kallats för:

”En av de mest viktiga kvinnliga figurerna inom den moderna västliga Islams historia.”

Läs mer:

http://pictorial.jezebel.com/sayyida-al-hurra-the-beloved-avenging-islamic-pirate-1685524517

https://www.youtube.com/watch?v=YSKib4QZyrs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts