22 december – Mary Anderson

Av 0 No tags Permalink 1

Ofta finns det fantastiska historier bakom vardagliga produkter. Ibland finns det också fantastiska historier bakom vardagliga produkters uppfinnare. Dagen lucka ämnar presentera just en sådan uppfinnare som stod bakom en uppfinnings som används världen över varje dag, Mary Anderson.

Vem var hon?

Mary föddes i Alabama strax efter det amerikanska inbördeskriget. Den södra delen av USA som hade stått som förlorare i kriget stod nu inför en tid av återuppbyggnad. Fattigdomen var utbredd och trots försöket från nordstaterna att snabbt få igång staterna igen gick det trögt. Trots detta gick det förhållandevis bra för Mary.

Men 27 år gammal sökte hon sig västerut och slog sig ner i Fresno i Kalifornien. Här kom hon att bygga upp en egen ranch där hon hade boskap. Hon var inte främmande från att vara ”hands on” i skötseln av djuren. Med tiden kom ranchen också att utvidgas till en vingård. Dock tvingade sjukdomar i släkten henne att 1898 flytta tillbaka till Alabama.

En semesterresa som skulle förändra våra bilar

På vintern 1902 gjorde Mary en lång resa från Alabama för att besöka New York. Det var en stad som redan då vibrerade av liv och intensitet. De höga husen sträckte sig över gators likt Redwood träd av sten och metall. Människor fanns överallt och rörde sig framåt genom staden nästan som en gemensam levande organism. Och i mitten av allt detta fanns Mary, sittande i en spårvagn som navigerade sig fram likt ett ensamt fartyg på en blank sjö.

Men hur Mary än ivrigt försökte ta in alla intryckt som staden bjöd fanns det något som hindrade henne från detta, snö. Vinter var speciellt hård detta år och New York var inte förskonat. Snön föll ner likt stora sjok av kompakt bomull vilket gjorde det i det närmaste omöjligt för föraren att se något. Men jämna mellanrum var han tvungen att öppna sin ruta, sticka ut en hand genom den och försöka sopa bort så mycket snö som bara gick. Vid ett par tillfällen fick han inte bort tillräckligt och tvingades då köra med huvudet utanför rutan.

Sightseeingturen övergick nu till något helt annat för Mary. Istället började hon fundera på vad som skulle kunna göras för att en förare skulle slippa allt detta arbete. Hur skulle föraren kunna sitta inne i värmen och på ett säkert sätt framför sitt fordon utan att behöva oroa sig över att regn eller snö byggdes upp utanpå rutan?

När hon återvände hem till sin ranch skred hon till verket. Med hjälp av penna och papper ritade hon nu den första vindrutetorkaren. Den var väldigt enkel och bestod helt enkelt av en arm med en fjäder som man satte på utsidan av bilen. Ett handtag gick in till föraren och genom att röra på handtaget kunde denna ta bort snö från vindrutan.

Uppfinningen patenterades 1903 och det enda som nu återstod var att sälja den till bilfabrikanter. Detta gick inte alls…

Det fanns ingen som såg det som Mary såg i uppfinningen. Överallt hon gick blev hon refuserad. Hon gavs många anledningar. De flesta bilarna hade inga vindrutor, armen på rutan skulle distrahera förarna, få ägde bilar med mera.

Marys uppfinning kom att tyna bort i historien. Hennes patent gick ut och där skulle historien ha kunnat ta slut.

Men bilen skulle komma att bli alltmer vanlig. När den dessutom började få såpass kraftiga motorer att vindrutan blev ett måste för bekvämligheten, ja då kom också behovet av en vindrutetorkare som ett brev på posten.

Eftersom patentet hade gått ut kunde nu bilföretag använda denna uppfinning till sina bilar och 1922 var Cadillac det första företaget som erbjöd vindrutetorkare som standardutrustning.

Arvet efter Mary

Var vi än vänder oss idag så ser vi bilar med vindrutetorkare. Även om Mary aldrig blev erkänd för sin uppfinning under sin levnadstid är hon en föregångarna när det kommer till moderna kvinnliga uppfinnare. Hon har dessutom, vilket få andra kan skryta med, omnämnts i Simpsons.

Läs mer:

http://lemelson.mit.edu/resources/mary-anderson

http://www.kvinnofronten.nu/Formodrar/mary-anderson.htm

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.