Dark Light

Under dessa veckors kalenderöppning har det varit flera politiker som har väntat bakom luckorna. Så även idag, men nu skall vi vända blicken mot Sverige och prata om en svensk politiker som hos de flest unga är helt okänd trots att hon var en dörröppnare för många kvinnor som ville in i politiken. Jag pratar givetvis om Karin Söder.

Vem är hon?

Karin föddes i Värmland 1928. Hennes föräldrar var lantbrukare såsom de flesta var i Frykeruds socken. Trots att familjen inte hade det allt för bra rent ekonomiskt såg Karins föräldrar till att både hon och hennes två syskon fick en god utbildning.

Karin växte upp i ett hem där båda föräldrarna bar på en stark övertygelse där rättvisa var det centrala budskapet. När nazismen i växte i Europa engagerade hennes mor sig i kampen mot denna. Karins mor var, för sin tid, en väldigt modern kvinna. Som ung hade hon rest till USA och tog med sig både pengar men också ett andra språk och de frihetstankar som fanns i USA.

Själv kom Karin att lämna livet på gården och utbildade sig till folkskollärare. Men politiken lockade och efter att ha jobbat som lärare i 20 år tog hon steget. Hon gick med i Centerpartiet och började avancera upp länge den politiska stegen.

När regeringen Fälldin tog över från den långa perioden av socialdemokrati blev hon 1976, som första kvinna, utrikesminister. För Fälldin var det viktigt att få in mer kvinnor på högre positioner i samhället. Även om Karin själv har sagt att hon aldrig blev mobbad i sin yrkesroll för att hon var kvinna, behandlades hon ändå annorlunda. En berättelse är från den första resan Karin gjorde som utrikesminister. Tillsammans med kungaparet skulle de besöka Belgien. På kvällen var det dags för en stor bankett och när Karin står där bland alla minglade människor kommer en man fram till henne. Han tittar på henne och frågar: ”i vilken egenskap är din make representant här idag?”.

Karin blev ställd över frågan men utan att ens blicka ser hon mannen i ögonen och svarar: ”min make är tyvärr hemma, men jag är här i egenskap av att vara Sveriges utrikesminister.

Jag har aldrig blivit mobbad för att jag är kvinna, men i mitt arbete har jag mött män som förminskar kvinnor när argumenten tryter. Det gör mig arg”

Karin kom att vara utrikesminister i två år och blev efter det sedan socialminister. Men i kommande val kom det att gå sämre för Centerpartiet och många i partiet ansåg att det behövdes en förändring. Partiledaren Torbjörn Fälldin, som ville vara kvar, byttes nu ut och frågan gick nu till Karin om hon kunde tänka sig att bli partiledare. Hon kom att tacka ja men det var långt ifrån självklart och 1986 blev Karin Söder den första svenska partiledaren som också var kvinna.

Dock sitter hon bara två år. En hjärntumör hindrar henne från att fortsätta arbetet och hon avgår. Efter en operation som lyckas till 100 procent byter hon inriktning, eller kanske snarare går hon tillbaks till sina rötter, och blir ordförande för Rädda Barnen. På denna post kommer hon att sitta i hela tolv år.

Arvet efter Karin

Det går inte att blunda för vilket ofantlig stor roll Karin Söder har haft inom svensk politik, och då kanske framförallt som en fyrbåk för framtida kvinnliga politiker. Att vi idag har fyra partiledare som är kvinnor, att vi har haft flera kvinnor som utrikesministrar och att vi har och har haft kvinnliga politiker bland de högsta positionerna i både EU och FN är ett tydligt bevis för detta. Karin Söder visade flickor och kvinnor att det gick att bryta sig igenom muren av gubbar som så länge dominerade svensk politik.

Läs mer:

http://www.centerkvinnorna.se/Om-oss/Historia/Karin-Soder/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16468518.ab

https://www.youtube.com/watch?v=9msu2l5bXyM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts