Dark Light

Klockan har obönhörligt tickat över till sjunde januari och det innebär att vårterminen ’11 inte längre är i annalkande, den har anlänt.

Sista delen av lovet ägnade jag åt research då jag av någon outgrundlig anledning hade missat att skriva upp ett par saker jag redan hade letat upp till min bok. Men minnet börjar väl svika med åldern antar jag. Det innebar i alla fall att jag var tvungen att hitta en ny bostad till en av mina karaktärer och jag letade runt lite i Paris och fann til slut en byggnad som skulle passa mina behov.

Det sista jag skulle göra var att kolla upp den exakta turen min huvudkaraktär skulle behöva ta på Metron. Vad jag redan visste, och också hade skrivit, var att han skulle passera hållplatsen La Republique. Detta skulle visa sig ställa till mer problem än väntat…

Vad jag upptäckte var att om man åker från kyrkogården där min karaktär har varit til bostaden dit han är på väg så passerar man inte alls La Republique och värst av allt, man åker “fel” linje. Vad spelar detta för roll, frågan sig kanske vän av ordning. Ja, egentligen väldigt lite men för mig väldigt mycket.

En av de minnesbilder jag har från Paris är att stå på perrongen och känna lukten från gummihjulen som finns på vagnarna. Eller rättare sagt fanns. För ett par månader sedan upptäckte jag att man har fasat ut dessa hjul mot andra och det finns bara ett fåtal linjer där gummihjul fortfarande används. Därav mitt behov av en speciell linje och eftersom jag strävar efter realism så ville jag använda La Republique för att slippa skriva om och beskriva en annan station.

Med andra ord var det tillbaks till ritbordet igen…

Det finns dock ett lyckligt slut och det är att jag fann ett ännu bättre hus och att både hållplatser och metrolinjer nu stämmer helt överens!

/H

2 comments
  1. Métron har kört med MF-hjul (matériel fer) och PF-hjul (matériel pneu).

    Det jag skriver om handlar om de linjer jag har åkt på, vilka har trafikerats av vagnar med PF-hjul, och det är relativt många linjer det handlar om.

    Eftersom jag minns lukten från dessa vagnar är det detta jag vill återskapa och väljer då linjer som än i dag använder PF-hjul. På en del av dessa linjer börjar man dock byta ut tågsetet och dessa tågset har MF-hjul, därav utfasningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts

En texts evolution

Att försöka påvisa hur en text genom arbete utvecklas är något av det svåraste man kan göra. Åtminstone…

Linjärt skrivande

När man hör många författare prata om sina böcker säger de ofta att de har börjat med att…