3 december – Nellie Bly

Av 0 No tags Permalink 0

Sällan har ordet renässanskvinna passat bättre in på någon än på just Nellie Bly. Tänk dig att leva ett liv där du lämnar efter dig ett historiskt avtryck inom journalistiken, som äventyrare och som företagsledare.

Vem var hon?

Nellie Bly, eller Elizabeth Jane Cochran som hon egentligen hette, föddes utanför Pittsburgh i USA i maj 1864. Hennes pappa hade immigrerat från Irland och genom hårt arbete byggt upp en egen förmögenhet. Fadern hade 10 barn med sin första fru och efter hennes död gifte han om sig och fick ytterligare 5 varav Elizabeth var nummer tre.

När fadern dog var Elizabeth sex år gammal och den del av familjen som hon tillhörde drabbades hårt rent ekonomiskt. I ett försök att rädda sin familj gifte Elizabeths moder om sig, något som skulle visa sig vara en katastrof. Styvpappan misshandlade mamman och till slut ansökte hon om skilsmässa. I domstolen steg Elizabeth fram och vittnade mot sin styvpappa.

”Min styvpappa har generellt sätt varit full ända sedan han gifte sig med min mor. När han är full är han väldigt arg och när han är nykter är han arg.”

Det fanns få yrken för kvinnor vid denna tid. Det man kunde bli var lärare och den banan valde även Elizabeth som 15-åring. Dock har hon inte tillräckligt med pengar för att betala sin utbildning och fick hoppa av skolan. Hon flyttade in hos sin mamma och under flera år försökte hon att hitta ett heltidsjobb utan att lyckas. Men innerst inne höll hon fast vid sin dröm, att få skriva.

Nellie Bly föds

En dag läste Elizabeth en artikel i en av Pittsburghs mest lästa tidningar. Författaren bakom artikeln var en man och han gick hårt åt kvinnor som arbetade. Han ansåg det vara en ”styggelse” och att kvinnors plats var i hemmet där de skulle ta hand om barn, sy och laga mat.

Elizabeth blev rosenrasande och skrev ett argt och välformulerad brev till tidningen som imponerades av den stilistiska tonen och innehållet. Hon erbjöds en anställning på tidningen och gavs pseudonymen Nellie Bly, ett namn som Elizabeth nu skulle komma att använda istället för sitt dopnamn.

Hon satte genast igång och började skriva artiklar om kvinnors ställning i samhället, det hårda liv de levde och hur kvinnor i fabriker utnyttjades. Tidningen ville dock hellre att hon skulle skriva om mode, blommor och andra mer ytliga ämnen. Till slut fick Nellie nog och sa upp sig. Efter sig lämnade hon ett brev med texten:

”Jag åker till New York. Håll utkik efter mig. Bly”

I början hade hon svårt att hitta jobb. Efter sex månaders kämpande och dörrknackning hos olika tidningar lyckades Nellie få till ett möte med John Cockerill som var chefredaktör på tidningen ”New York World”. Cockerill imponerades av Nellie och gav henne i uppdrag att skriva om mentalpatienter på ett mentalsjukhus i New York. Cockerill hade inte en aning om vad som väntade…

En ny form av journalistik

För att få fram sanningen om förhållandena på mentalsjukhuset låtsades hon vara galen och skrevs in som patient på mentalsjukhuset. I hela tio dagar levde hon inlåst på sjukhuset och iakttog allt som skedde. Patienterna behandlades oerhört illa. Under dagen satt patienterna fastbunda i varandra på hårda, kalla bänkar. Isbad användes för att ”bota” patienter. Grov misshandel var vardagen för patienterna och många tvångsmatades, bland annat med härsket smör och ruttet kött.

Efter 10 dagar hämtade New York World ut Nellie från mentalsjukhuset och hon började direkt att skriva ner allt hon hade sett. Denna text kom att bli artikeln ”Ten days in the mad-house”. Den fick ett enormt genomslag och ledde till förbättringar inom mentalvården. 23 år gammal hade hon nu verkligen uppfyllt sin livslånga dröm om att få skriva.

Nellie fortsatte att skriva reportage och gå ”undercover” för att avslöja missförhållanden mot framför allt kvinnor och fattiga amerikaner.

Men hon skulle komma att bli ännu mera känd då hon 1889 gav sig ut på ett äventyr utan dess like. 16 år tidigare, 1873, hade författaren Jules Verne gett ut boken ”Jorden runt på 80 dagar”. I den försöker en rik engelsman vid namn Phileas Fogg åka jorden runt på just 80 dagar för att vinna ett vad.

Nellie bestämde sig för att försöka slå det fiktiva rekordet och gav sig ut på en resa som skulle ta henne just jorden runt. Men hjälp av bland annat tåg, båt och åsna reste hon från New York den 14 november 1889 och kom tillbaks, hyllad som en hjältinna, efter 72 dagar, 6 timmar och 11 minuter, ett nytt världsrekord.

När hon gifte sig som 30-åring la hon karriären på hyllan, tog över kontrollen öven sin mans företag när han dog och var chef för detta tills det gick i konkurs. Nellie gick då tillbaks till journalistiken och arbetade med det fram tills hon dog 1922, 57 år gammal.

Arvet efter Nellie Bly

Arvet efter Nellie Bly är oerhört stort. Inte nog med att hon gav kvinnor i samhället en röst så var hon en bidragande orsak till att flera strukturer i det amerikanska samhället förändrades. Som jag redan har nämnt lyfte Nellie inte bara upp frågor rörande kvinnor utan även om människor i samhällets utkant, såg till att mediciner delades ut till fattiga med mera.

Hennes nya journalistik, som blandade nya stilistiska grepp där hon hela tiden lyfte in sina egna känslor och reaktioner med undercover arbete, kom att inspirera stora mängder journalister, män som kvinnor. Idag benämner vi ofta den typen av journalistik för ”wallraffande” efter Günter Wallraff. Det är kanske dags att ändra på detta och lansera begreppet ”Blyistisk journalistik”…

Läs mer:

http://digital.library.upenn.edu/women/bly/madhouse/madhouse.html

http://www.nellieblyonline.com/

 

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.