Dark Light

2003 blev Shirin Ebadi känd för hela världen då hon som första iranska kvinna samt första muslimska kvinna, tilldelades ett Nobelpris.  Motiveringen bakom hennes fredspris var:

”För hennes kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Hon har speciellt fokuserat på kampen för kvinnors och barns rättigheter”.

Vem är hon?

Shirin föddes 1947 i Hamadan i norra Iran. Hela hennes familj var välutbildad. Hennes far både föreläste och skrev böcker om juridik och hennes mamma fokuserade i huvudsak på att ta hand om de fyra barnen.

Hela Shirins uppväxt var fylld av studier och sökande efter kunskap. Hon gick i sin fars fotspår, utbildade sig bland annat på Teherans universitet och tog sin advokatexamen på 3,5 år. Men hon nöjde sig inte där utan började direkt på justitiedepartementet och efter sex månader började hon arbeta som domare. Hon var den första kvinna i Iran som hade denna position. Men samtidigt som hon fortsatte att studera och tog ännu en examen inom juridik.

Revolutionen förändrade allt

Men allt detta förändrades 1979 när revolutionen i Iran förändrade det politiska klimatet. De nya ledarna som nu lät tankar från Islam genomsyra hela samhället förbjöd alla kvinnliga domare. Istället fick de jobb som sekreterare i domstolarna. Shirin vägrade acceptera detta och bad om att få gå i tidig pension som domare, något som hon också fick. Men hennes tanke om att få fortsätta arbeta som advokat gick om intet då hon inte heller längre fick arbeta som advokat.

I 13 år var hon mer eller mindre tvingad till att stanna i hemmet då hon inte fick några jobb. Under denna tid skrev hon flera böcker och artiklar. 1992 fick hon tillbaka sin rätt att arbeta som advokat och tog då framför allt fall som handlade om barn och kvinnor som hade farit illa.

Klimatet för människor som kritiserar Iran har blivit allt hårdare och av säkerhetsskäl valde Shirin 2009 att flytta till England och lever sedan dess i exil.

Hennes påverkan

Shirian Ebadi anses av många vara en av världens mest inflytelserika kvinnor. Den berömda tidningen Forbes placerade henne på sin lista över de 100 mäktigaste kvinnorå i världen.

Hon växte upp i en troende familj och är själv troende shiamuslim. Hon har pratat mycket om kvinnans roll inom Islam och bland annat, sett till vad hon själv råkade ut för när hon förlorade sitt jobb, skrivit följande:

”…en tolkning av Islam som är i harmoni med jämlikhet och demokrati är ett autentiskt uttryck av tro.

Under det senaste året har hon diskuterat frågor om bland annat ISIS. Hon har aktivt förespråkat att världens regeringar borde lägga mer pengar på att ge människor utbildning än på vapen och bomber.

”Vi måste komma ihåg att ISIS inte bara är en terrorgrupp. Det är en ideologi. Och en ideologi kan inte bekämpas med vapen. Denna felaktiga ideologi kan bara bekämpas med en korrekt tolkning av religion. Hade böcker slängts på talibanerna, istället för bomber, och hade skolor byggts i Afghanistan – 4 000 skolor hade kunnat byggas till minne av de 4 000 som dog vid 9/11 – hade vi idag inte läst något om ISIS. Låt oss inte glömma att rötterna till ISIS finns hos talibanerna, så låt oss inte upprepa denna erfarenhet som var en förlust.

Läs mer:

http://www.dn.se/kultur-noje/vem-ar-radd-for-shirin-ebadi/

http://www.democracynow.org/2015/4/28/iranian_nobel_peace_prize_laureate_shirin

1 comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts