Dark Light

När jag växte upp var arkeologer muskulösa män som sprang genom en djungel svingande en piska. Eller så var de djupt inne i pyramider och kämpade mot mumier och krypande saker som inte så sällan också åt människor.

Det fanns, om jag skall vara helt ärlig, ett mått av besvikelse hos mig när jag insåg att detta inte var den helt sanna bilden av en arkeolog. Men likväl finns det en uppsjö med spännande och viktiga människor inom detta fält. Idag är det dags att gräva lite bland just dessa.

Bakgrund

Dorothy Garrod föddes in staden Melton i England 1892 . Hennes far Sir Archibald var en känd läkare men hade väldigt lite tid att ge sin dotter. Dorothy kom att framför allt växa upp runt en uppsjö av guvernanter.

21 år gammal började Dorothy Newnham Collage i Cambridge som en av mycket få kvinnor bland studenterna. Hon blev klar med sin examen i historia mitt under brinnande krig och kom att ägna åren mellan 1916 och 1919 krigsplacerad. Även om hon själv skulle undkomma de flesta av krigets fasor var hennes familj likväl hårt drabbad. Tre av hennes bröder kom att dö i kriget. Dorothys far var också krigsplacerad och arbetade som läkare på Malta. Det var hit som Dorothy sedan skulle komma att röra sig mot.

Malta var verkligen en plats för historiker och här kom Dorothy att intressera sig olika antikviteter. Hon återvände dock snart till England och återigen var det universitet som lockade henne. Studierna kom att bli inom antropologi och hennes lärare kom att vara den berömda Robert Ranulph Marett. Marett tillhörde inte den traditionella skolan inom brittisk antropologi och in Dorothy hittade han en likasinnad. Dorothy kom att ta examen med toppbetyg och fortsatte sedan med studier i Paris hos en annan känd antropolog, Henri Breuil. Vad båda hennes lärare hade gemensamt, och som även Dorothy skulle komma att fördjupa sig i, var religiösa element inom den mänskliga utvecklingen.

De egna utgrävningarna

Med en examen inom antroplogi var det nu dags att skita ner händerna, bokstavligen. Dorothy kom att åka till Gibraltar och där börja gräva efter fynd. Det var här hon skulle komma och hitta ett oerhört stort fynd, en skalle från en neandertalare, Gibraltar 2 eller med ett mer spännande namn; Barnet från Djävulstornet.

Detta fynd gav henne ett gott rykte och Dorohty fick genom detta fler utgrävningar och expeditioner världen över. Vid sidan av fynden kom hon också att skriva flera akademiska verk som togs väl emot.

Dorothy kom också att få höga positioner i olika akademiska sammanhang. Den högsta position skulle hon komma att få den 6 maj 1939.

Ett nytt jobb

På universitetet i Cambridge var det dags att välja en ny person till positionen som Disney Professor of Archaeology. Titeln och positionen har inget med Walt Disney att göra och hade funnits sedan mitten på 1800-talet. Valet skedde genom att en grupp av åtta manliga akademiker, kallade elektorer, möttes för en diskussion runt olika kandidater. Därefter röstade fram den kandidat som de ansåg bäst lämpad. När deras val gavs till vice kanslern på universitet läste han namnet och sa:

“Gentlemen, ni presenterat oss med ett problem.”

Eftersom Dorothy var kvinna var hon inte en fullvärdig medlem av universitetet. Men då hon var professor på universitetet blev hon per automatik en medlem av universitetet och därigenom löstes problemet. Detta verkade dock inte ha varit något som hade oroat de män som hade röstat fram Dorothy. De hade helt enkelt valt den mest lämpade kandidaten till jobbet.

När ett nytt krig bröt ut tog hon tjänstledigt för att återigen ägna några år i krigstjänst. Hon återvände därefter till Cambridge och arbetade där fram till sin pension 1952. Dock slocknade hennes passion för arkeologi och hon fortsatte att åka iväg på utgrävningar. En vacklande hälsa kom dock att tvinga henne att sluta åka iväg på utgrävningar och i 1968 vid 76 års ålder dog hon i sviterna av en stroke.

Arvet efter Dorothy

Under sina utgrävningar kom Dorothy att aktivt arbeta för att få fler kvinnor intresserade och inblandade i utgrävningar. På en utgrävning i Palestina hyrde hon bland annat bara in kvinnlig hjälp. I spåren av Dorothy kom flera andra kända kvinnliga arkeologer att komma fram.

Som första kvinna att bli Disney Professor of Archaeology blev hon också en ledstjärna för kvinnor inom universitetsvärlden. I Cambridge Review kom man bland annat att kunna läsa följande:

“The election of a woman to the Disney Professorship of Archaeology is an immense step forward towards complete equality between men and women in the University”

Länkar

https://www.nespos.org/display/PublicNesposSpace/Devil’s+Tower+-+individuum+(Gibraltar+2)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts