5 december – Tegla Loroupe

Av 0 No tags Permalink 0

Vissa människor springer för att komma bort från saker, andra för att nå fram. Tegla Loroupe tillhör den senare kategorin.

Vem är hon?

Tegla föddes i byn Kapsait i Kenya 1973 som ett av 24 syskon. Som många andra på landsbygden i Kenya tillbringade hon sista första år på fälten. Hon vakade över sina yngre syskon, hjälpte till att skörda och att ta hand om djuren. Men den första stora förändringen i hennes liv kom när hon var sju år gammal.

Nu var det nämligen dags att börja skolan, en skola dit det var tio km enkel väg. Varje dag sprang Tekla, barfota, de tio kilometrarna till skolan och efter dagens lektioner var över, de tio kilometrarna tillbaka hem till byn. Själv, så här i efterhand, har Tekla sagt att hon utan att veta om det sprang ”skolloppet”. Det fanns, vid den här tiden i Kenya, egentligen bara två sporter att välja mellan; fotboll och löpning. Fotboll var något som egentligen enbart existerade som alternativ för pojkar.

Långsamt men säkert såg fler och fler människor henne potential som löpare och Tegla började ställa upp i tävlingar på skolan. På fredagarna kunde en elev från varje klass tävla mot de andra i olika distanser. Snart stod det klart att Tegla var bäst, inte bara i sin klass utan även när hon tävlade mot de som var äldre.

Men hon fick lite support från andra och speciellt från de som bodde i hennes egna by. Teglas fysiska uppenbarelse verkade skör och hon var dessutom kortare än många andra. Men istället för att slås ner av detta växte Teglas motivation och kampvilja. Hon skulle bli en professionell löperska!

”Jag har egot speciellt i mig och jag tänker ägna mig åt sporter precis som män från andra delar av samhället. Du visar inte rädsla när du står framför en fiende, du måste kämpa. Så jag kämpade, kämpade för att visa dem att jag inte är en person som ger upp. Jag är kroppsligt liten men jag kan kämpa. Det är så min kamp startade.”

Tegla fortsatte att springa, tävling efter tävling och 1988 gav det resultat. Efter att ha vunnit en stor lokal tävling, återigen barfota, blev hon en del av det kenyanska friidrottsförbundet och fick hjälp med träning och inte minst så fick hon ett par löparskor.

Hennes första tävling var världsmästerskapen i terränglöpning. Året var 1989 och Tegla kom in på plats 29. Runt om i världen började man nu prata om den nya kenyanska löperskan. Året efter, i samma tävling, förbättrade hon sin position markant och kom in i mål som nummer 16.

Efter detta exploderade henens karriär. Hon vann flera tävlingar, inte minst New York Marathon 1994. Tegla kom att bli den första kvinna från Afrika att vinna detta prestigefulla lopp.

”Jag tror det gav kvinnor över hela världen stolthet. När jag vann där fanns det så många kvinnor som sa: Tegla vi vet att du kämpar, vi tar med oss din kamp in i vårt vardagliga liv som kvinnor.”

Teglas fortsatte löpning var ett segertåg över hela världen. Hon vann New York Marathon även 1995 och kom samma år trea på 10 000 meter under friidrotts-vm i Göteborg. (Detta var första gången som jag kom i kontakt med henne och mitt första minne av Tegla Loroute.)

Med OS i Sydney allt närmare i tiden kom också förväntningar på henne och de flesta var övertygade om att hon skulle ta guld där. Dock drabbades hon hårt av en matförgiftning. Trots detta sprang hon båda sina grenar, barfota, och slutförde dem båda dock strax utanför pallplats.

Hennes arv

När Tegla avslutade sin karriär som löpare var det med ett fantastisk facit. Flera guldmedaljer, vunna storlopp och inte minst världsrekord, tre av vilka står fast än i dag.

Men hon är också en fantastisk ambassadör för fred och mänskliga rättigheter. Flera har lyft fram detta inte minst FN som gjorde Tegla till en Ambassadör för sport 2006.

Själv startade hon upp ”Fredslopp”, tävlingar som hennes organisation Tegla Loroupe Peace Foundation, anordnar. I dess tävlingar springer politiker och statsmän tillsammans med nomadgrupper och ledare för olika stammar i Kenya, Uganda och Sudan. Förhoppningen är att detta skall skapa en samhörighet i ett område som under lång tid har varit fylld med konflikter. Tegla har också hyllats för initiativet av bland annat den kenyanska regeringen då flera hundra krigare har lagt ner sina vapen som en följd av dessa fredslopp.

Tegla är också en medlem i ”Champions for Peace”, en grupp bestående av 54 kända elitidrottare vars mål är att skapa en fredligare värld genom sport.

Läs mer:

http://www.teglapeacefoundation.org/

http://www.peace-sport.org/en/

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.