Dark Light

Idag har alla elever på min skola varit en del av Hour of Code och vad passar då bättre än att skriva lite om en av pionjärerna inom datavetenskapen.

Bakgrund

Grace Hopper föddes i New York 1906. Hennes föräldrar kom att få ytterligare två barn och Grace uppväxt var lycklig och präglades starkt av hennes nyfikenhet. Denna nyfikenhet handlade mycket om att förstå varför och hur olika saker fungerade. Vid sju års ålder manifesterades detta bland annat i dekonstruktionen av inte mindre än sju väckarklockor. När hennes mor väl insåg vad dottern höll på med fick hon henne att lova att bara plocka isär en klocka i fortsättningen.

Efter att ha gått klart grundskolan fortsatte Grace sina studier och som sjuttonåring kom hon in på det prestigefyllda Vassar College. När hon tog lämnade Vassar gjorde hon det med en kandidatexamen i matematik och fysik. Därefter väntade Yale University och två år senare, 1930 var hon klar med sin mastersexamen som en av de första kvinnorna.

Grace återvände till sin gamla skola Vassar som lärare och undervisade i matematik. Samtidigt arbetade hon också med sin doktorsavhandling på Yale och 1934 var hon klar även med denna.

Krig gav ny karriär

När det Andra världskriget bröt ut ville Grace dra sitt strå till stacken och bestämde sig för att gå med i flottan. Hon stötte dock snabbt på problem. Dels ansågs hon vid 34-års ålder vara för gammal för krigstjänstgöring. Hon vägde också för lite enligt de riktlinjer som fanns. Dessutom ansågs det jobb hon gjorde som matematiker vara allt för viktigt för landet. Men Grace vägrade att ge sig. Hon kom att försöka gå med i marinens reserver och detta lyckades till slut. När all grundträning var klar gick hon ut som bäst i sin klass och blev snabbt placerade vid flottans Bureau of Ships Computation Project. De hade sin bas på Harvarduniversitet och här fanns datorn Mark 1.

Det var ett monster till dator. Den tog upp 23 kvadratmeter i yta, innehöll 765 000 elektromekaniska delar och vägde cirka 4,5 ton. Den körde program genom att läsa av en hålremsa med 24 kanaler. En av de få som kunde programmera denna dator var Grace. Det krävde tålamod och precis som väckarklockorna hon hade plockat isär som barn, var datorn ett spännande mysterium som hon ville förstå.

När kriget tog slut kom Grace att fortsätta både inom flottan och att arbeta på Harvard. Datorerna kom att utvecklas och Mark 1 efterföljdes av Mark 2 och Mark 3.

Den första buggen

Det är under arbetet med Mark 2 som man en dag upptäcker ett problem. Datorn vill inte fungera och efter mycket felsökande hittade man orsaken. En mal hade flugit in i datorn och fastnat i en kontakt. Malen plockades ur och bland annat Grace kom att beskriva processen som att man “debuggade”, tog ut buggen (insekten), från datorn. Detta uttryck kom att leva vidare och än i dag pratade vi om buggar när dataprogram och appar inte fungerar som de skall och innehåller fel.

Grace kanske största bidrag var dock tanken om kompilatorer. En kompilator är ett program som översätter datorkod från ett språk till ett annat, ofta enklare språk. På detta sätt blev det enklare för programmera att skriva nya program. Idag är detta något som används varje dag, ja varje sekund, bland programmerare och utvecklare jorden över.

Grace kom också att vara med och ta fram programmeringsspråket COBOL.

Flottan kom att vara en oerhört stor del av Grace liv. Vid två tillfällen lämnade hon flottan men blev direkt inkallad i aktiv tjänst igen. Det var först 1986, 80 gammal, som hon fick lämna flottan. Då var hon den äldsta officeren i aktiv tjänst i den amerikanska flottan. Hon skulel dock inte slå av på takten utan ända fram till sin död 1992 arbetade hon som konsult för olika företag.

Arvet efter Grace

Inom dator- och programmeringshistorien är Grace bidrag enormt. Det är bara att titta på de 40 hederstitlar hon fick från olika universitet och lärosäten. 1991 blev hon första kvinna att vinna National Medal of Technology och redan 1973 blev hon första amerikan och första kvinna att bli hedersmedlem i British Computer Society. Den amerikanska flottan har också döpt ett fartyg efter henne, USS Hopper och 2016 fick hon postumt Presidential Freedom Medal av Barack Obama.

Men Grace var också under hela sitt liv en ledare och lärare. Hon brann för att lära ut saker och att uppmuntra inte misnt unga tjejer och kvinnor att koda och utveckla sina intressen för matematik och teknik.

The most important thing I’ve accomplished, other than building the compiler, is training young people. They come to me, you know, and say, ‘Do you think we can do this?’ I say, ‘Try it.’ And I back ’em up. They need that. I keep track of them as they get older and I stir ’em up at intervals so they don’t forget to take chances. Grace Hopper

Länkar

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts