Dark Light

Kvinnorna som vi har porträtterat hittills i denna kalender, med undantag för en, har varit personer som inte längre är vid liv. Idag skall vi vända blicken mot en som istället har en stor del av sitt liv framför sig. Det är en kvinna som med väldigt stor sannolikhet kommer att göra ett stort avtryck i världen och för mänskligheten.

Bakgrund

Azza föddes 1996 i Egypten, närmare bestämt i staden Alexandria. Både hennes föräldrar hade läst vidare och utbildat sig men båda inom humaniora. Deras dotters intresse skulle dock komma att vara inom ett annat fält, naturvetenskapen.

Det var när Azza gick på Zahran Language School i Alexandria som hon hörde talas om en tävling vid namn Science Fair. Det var en lokal tävling för ungdomar mellan 14 och 18. Målet med tävlingen var att försöka hitta en lösning på en samhällsproblem. Den 15-åriga Azza kom med i tävlingen och började nu fundera över ett problem att lösa.

En taxiresa som kom att förändra

En dag när Azza var på väg mellan det berömda Qaitbay Castle och  de fantastiska trädgårdarna vid El Montaza Palace satt hon i en taxi. Hon började prata med föraren och de kom snart in på ett av de stora problemen, inte bara i Alexandria, utan i hela Egypten. Sedan 2008 hade det varit en energikris i landet, och i stora delar av världen. Priset på olja hade gått upp. Detta i sin tur gav en brist på till exempel bensin. Det var långa köer vid bensinstationerna och Azza behövde denna dag vänta i över en timme på att föraren skulle tanka sin taxi. Under denna väntan och detta samtal föddes en idé hos henne.

Egypten var oerhört beroende av icke-förnybara energikällor. Azzaz forskningsprojekt på Science Fair kom därför att handla om hur man kan skapa en mer hållbar värld.

Plast till biobränsle

Azza började använda en process som kallas för katalytisk krackning. Genom att kombinera plasten med en katalysator snabbar man upp den kemiska processen. Detta ger i sin tur att plasten omvandlas till gaser och flytande kolväten.

Processen i sig var inte ny men det som Azza gjorde var att testa en substans som ingen annan hade använt i denna process tidigare; kalcium bentonit.

Det fungerade och själva katalysatorn är dessutom väldigt billig. Flera innan Azza hade haft tankar om att göra plast till biobränsle. Men alla tidigare försök hade varit dyra att genomföra och inte kostnadseffektiva.

Arvet efter Azza

Det låter onekligen konstigt att prata om “arvet efter” någon som är blott 21 år gammal. Men likväl har Azza redan satt spår i världen.

För sin upptäckt kom hon som 15-åring att vinna European Fusion Development Agreement award. Hon tävlade mot 130 andra ungdomar från 37 länder. Hennes upptäckt gav också ringar på vattnet i Egypten. Egyptian Petroleum Research Institute gav henne tillgång till ett speciallaboratorium och ett forskningsteam för att hon skulle kunna fortsätta sin forskning. Ur detta har kommit ämnet aluminiumsilikat som används som katalysator i processen. Processen avger dessutom inga giftiga gaser om den utförs på ett korrekt sätt.

Bara i Egypten räknar man med att Azzas upptäckt kan komma att spara över 660 miljoner kronor. Sett till hur mycket plast det finns i resten av världen, och vilket miljöproblem det är, kan Azza vara den som i allra högsta grad bidrar till en lösning för hela mänskligheten.

Länkar

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts