Book cover Wannabes

Av 0 No tags Permalink 0

Med risk för att låta lite pretensiös tänkte jag i dag skriva lite om en sak som retar mig inom den litterära världen, bokomslag.

Nu menar jag inte alla bokomslag utan bara de som görs efter det att en bok har filmatiserats.

Mitt första möte med detta var genom boken, och filmen, Jurassic Park. Jag minnns att jag som ung pojke köpte boken på en bokrea (då den fortfarande hade en svensk titel, Urtidsparken) och därefter gick hem för att med allt mer stigande fascination sträckläsa den. Det dröjde inte länge förrän den filmatiserades av Stephen Spielberg och blev en helt ok film.

Men…

Den bok jag köpte hade en målad framsida:

urtidsparken

Men ersattes så fort filmen kom ut av denna, med uppdaterad grafik ifrån filmen:

Nästa gång detta hände och jag reagerade var när Sagan om Ringen-trilogin kom ut. Samma sak där, nya omslag med bilder från filmerna och nu har det hänt igen. Givetvis talar jag om Stieg Larsson böckerna.

Vad är det då som retar mig med detta? Jo, på något sätt känns det “billigt” att köpa dessa böcker. Det är som att de som köper dessa versioner av böckerna inte gör det av de rätta skälen, att det bara handlar om att det är böcker som “man skall ha”, snabbköpsvarianterna av litteratur.

Som sagt, det kan låta som en pretensiös och snobbig åsikt och det kanske det är men jag vägrar köpa böcker med filmomslag.

Hur är det med dig?

/H

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.