Dark Light

För exakt två år sedan skrev jag ett inlägg som handlade om historieundervisning och bristen på kvinnor i läroböcker med mera. Detta var något jag hade funderat på under en längre tid. En rapport från Delegation för jämställdhet i skolan lyfte bland annat fram detta. Det är läsning jag varmt rekommenderar, precis som jag gjorde för två år sedan. Kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia

Tanken jag då hade var att skapa en julkalender där varje dag och “lucka” skulle vara ett porträtt om en kvinna som lärare skulle kunna lyfta fram i sin undervisning. https://www.henrikisacsson.com/en-historisk-julkalender-24-kvinnor-i-historien/

Projektet fick många visningar, om än få kommentarer, men det gav mersmak. Även om tanken var att göra samma sak förra året blev det av olika anledningar inte av. Men nu är det dags igen och jag kan idag presentera:

En historisk julkalender #2 – 24 kvinnor i historien

Precis som förra gången är det är en högst subjektiv lista och skall se och tolkas som en sådan. Det finns ingen inbördes rangordning utan består bara av kvinnor jag under åren har lyft fram för mina elever i olika situationer, ämnen och tidsperioder. Min förhoppning är återigen att dessa, och många fler, skall få just en naturlig plats i undervisningen. Jag vill hoppas och tro att de är det hos mig.

Så häng med från i morgon den första december och 24 dagar framåt. Du hittar alla “luckor” här https://www.henrikisacsson.com/category/julkalender17/ samt på Facebook och på Twitter under hashtaggen #24kvinnorihistorien

/Henrik

 

PS. Du hittar luckorna från 2015 här: https://www.henrikisacsson.com/category/julkalender/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts