En fråga som ofta lyfts inom svensk skola och framför allt historieundervisningen är bristen på kvinnor. Med jämna mellanrum går debatten varm. Dick Harrisson skrev en artikel om detta i Magasinet Neo (http://magasinetneo.se/artiklar/ett-historiskt-misstag/), en SOU om detta har skrivits av Ann-Sofie Ohlander (http://www.regeringen.se/contentassets/469551b3d1684f31983b47f933010ae9/kvinnor-man-och-jamstalldhet-i-laromedel-i-historia-sou-201010) och examensarbeten på lärarhögskolor har lyft frågan som Petra Olsson (https://dspace.mah.se/bitstream/handle/2043/6318/Kvinnor%20i%20historieb%F6ckerna.pdf?sequence=1)
Det går inte att förneka att det är grovt eftersatt och att det krävs ett aktivt arbete för att förändra och förbättra. Men ur ett personligt perspektiv har jag under hela min lärarbana som nu snart närmar sig 11 år, aktivt försökt arbeta med detta. Det är inte svårt att hitta kvinnor som genom historien har gjort stora avtryck och efterlämnat berättelser värda att föra vidare. Genom att väva in dessa i undervisningen blir det en naturlig del, både för lärare och elever.
Så nu i juletider när det är extremt populärt med kalendrar av olika slag tänkte jag ge mig på en högst personlig sådan. En kalender där varje ”lucka” är en kvinna värd att lyfta fram i historien.
Det är en högst subjektiv lista och skall se och tolkas som en sådan. Det finns ingen inbördes rangordning utan består bara av kvinnor jag under åren har lyft fram för mina elever i olika situationer, ämnen och tidsperioder.
Min förhoppning är att dessa, och många fler, skall få just en naturlig plats i undervisningen. Jag vill hoppas och tro att de är det hos mig.
/Henrik
En historisk julkalender – 24 kvinnor i historien
https://t.co/DbDWLkXtTh
Försöker mig på en egen variant av julkalender. Kolla gärna in.
@ACGunnarson Kommer under december månad publicera för lärare & elever historiska kalendern “24 kvinnor i historien”
https://t.co/DbDWLkXtTh