Dark Light

Att försöka påvisa hur en text genom arbete utvecklas är något av det svåraste man kan göra. Åtminstone i mitt tycke. Likväl tänkte jag ge mig på det nu…

En kväll för en vecka sedan ungefär fick jag en mening i mitt huvud som lät bra. Givetvis hade jag svårt att komma ihåg det helt när jag vaknade och satte mig vid datorn för att skriva ned den. Jag kom ihåg allt utom ett ord och testade ett par olika kombinationer innan jag hittade det ord som jag tyckte passade bäst. Så här lät meningen:

Jakob talade engelska med tyska ord inskjutna här och där och chauffören talade turkiska med tyska och engelska ord inskjutna här och där.

Men det var något med den meningen som gnagde i mig och för att få lite hjälp konsulterade jag en vän. Hans, mycket kloka förslag, var att lägga till lite mer passion. Jag gjorde detta och helt plötsligt växte det från en mening till ett helt stycke:

Det var inte en högoddsare att gissa på att mannen bakom ratten var turk. Tillsammans med Herta Berlin flaggan hängde ett radband som orytmiskt slog mot backspegeln samt en miniflagga med fotbollsklubben Fenerbaches runda logotyp med eklövet i mitten. I ett försök att dämpa den väldigt svenska skuldkänsla som han kände för att han hade avbrutit den bastanta mannens lunch gjorde Jakob det fatala misstaget att kort kommentera de båda flaggorna som likt två skadeskjutna fåglar flög av och an framför vindrutan. Jakobs korta kommentar hade försatt chauffören i vad som nästan skulle kunna kallas för trans och en strid ström av turkiska, uppblandat med enstaka ord på tyska och engelska, flög ut från hans mun och kroppsspråket som ackompanjerade orden försatte dem vid ett flertal tillfälle i livsfara då bilen våldsam krängde till från sida till sida. Den högra handen som Jakob krampaktigt höll runt handtaget ovanför dörren vitnade vid två tillfällen och han försökte få in samtalet på något mer världsligt än fotboll men mannen avfärdare bryskt alla försök att prata om väder eller politik.

Och där har ni en texts, ja en menings evolution i alla fall. Fortfarande ett arbetsmaterial men med lite finputs kommer det snart bli klart.

/H

1 comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts

Ord

Har lyckats skriva hela 134 ord… vet inte om jag skall vara stolt eller besviken…