Dark Light

I mitt förra inlägg skrev jag om grundtanken bakom gamification och tipsade om några videor som lyfte detta begrepp.

Idag skall vi titta närmre på ett praktiskt exempel jag har arbetat med i ett par månader nu och som fick sitt elddop under SETT-dagarna här i april 2018.

Escape Room

I september 2017 föddes embryot till det som kom att få namnet Escape Room. Jag skall vara helt ärlig och erkänna att jag inte helt minns tankegången bakom projektet. Jag vet dock att jag en kväll funderade lite på en viss typ av böcker jag läste under in ungdom samt tidiga textbaserade rollspel på min C64.

Den bok som jag minns särskilt väl var en Vi Fem bok. Ni vet Enid Blytons klassiska bokserie. I vilket fall som helst fanns det en bok där man själv fick vara en del av handlingen. Beroende på vad man tog för beslut eller vilka gåtor man klarade, fick man bläddra till olika sidor i boken. Det var interaktiv fast analog. Detta var min grund när jag började utveckla tanken om Escape Room.

Eleverna skulle behöva lösa olika uppgifter tillsammans för att ta sig vidare till olika moment. Beroende på deras svar skulle de kunna gå olika vägar och de skulle också kunna lösa uppgifterna på olika sätt.

Grundtanken blev följande:

“Ni är inlåsta i ett rum och för att ta er ut härifrån måste ni lösa ett par olika uppdrag. När alla uppdrag är lösta kan ni lämna rummet.”

Genast fanns det ett stort problem att lösa. Jag varken kan eller vill låsa in elever i ett klassrum. Lösning på detta blev att tweaka konceptet lite och då landade jag i detta:

“Ni skall nu få lösa ett par olika uppdrag. Uppdragen kommer leda er fram till en kod som ni behöver för att slutföra tävlingen. Ni får inte lämna rummet ni är i.”

Ok, detta blev bättre. Men några problem fanns fortfarande att lösa. I en värld av datorer, surfplattor och mobiltelefoner, hur ser man till att eleverna inte bara googlar fram svaren till varje uppgift?

iPads och Apple Klassrum

Här kom tekniken till min hjälp. På min skola använder vi iPads och vi har därmed möjligheten att använda Apple Klassrum. Klassrum är en app som låter lärare styra och hantera elevers iPad. Allt ifrån att låsa skärmen till att navigera eleverna till olika webbsidor med mera.

Genom att samla in alla mobiltelefoner och låsa elevernas iPads till en specifik sida kunde jag förhindra att de tog hjälp av någon utomstående, använde Google eller andra appar som kunde hjälpa dem i deras uppdrag.

Frågeformulär och validering av svar

Nästa steg var att hitta ett system för hur eleverna skulle ta sig från uppdrag till uppdrag. Min tanke var att varje uppdrag skulle ge dem ett lösenord. Detta lösenord skulle sedan ta dem vidare till nästa uppdrag och så vidare. Systemet skulle behöva validera svaret, det vill säga att om lösenordet var rätt ta dem till nästa uppdrag och om lösenordet var fel ta dem till “fel svar försök igen-sida”. Min första tanke var att använda Google Formulär men det föll på att man inte kan validera ord och fraser där utan bara specifika alternativ.

Jag hittade då Jotform.com, en liknande tjänst på nätet, där man kan göra just den typen av validering jag letade efter. Man kan använda Jotform gratis. Själv har jag hoppat på deras betaltjänst. Som lärare har man rabatt och jag betalar cirka 90:- i månaden. Då har jag tillgång till obegränsade användare av de formulär jag skapar.

Detta är ett exempel på hur strukturen ser ut i de formulär jag har gjort och hur valideringen fungerar.

Struktur Jotform

Men som Kevin Werbach sa i videon i mitt förra inlägg, finns det fyra viktiga delar inom gamification. En av dessa är design.

Instruktionsfilm

Det stod snabbt klart att jag behövde hitta ett sätt att leverera instruktioner samt en kontext för mitt Escape Room. Eftersom det skulle utspela sig i vanliga lektionssalar behövde jag ett sätt för eleverna att, åtminstone i sin fantasi, förflytta sig till ett låst rum.

Med hjälp av Final Cut Pro X gjorde jag en 70 sekunder lång animerad film. I denna filmen presenterade jag instruktionerna, förklarade reglerna samt berättade att det fanns en tidsgräns för hur länge de skulle ha på sig att lösa sitt Escape Room. Det var viktigt att filmen blev så generisk så möjligt så att den skulle kunna användas som introduktion även om uppgifterna i ett Escape Room skulle ändras. Jag ville också att andra skulle kunna använda sig av filmen för att sedan skapa egna Escape Rooms.

Jag gjorde också tre stycken 30 sekunder långa filmer i samma stil som skulle fungera som en avslutning på spelet. Det var i denna film de fick själva koden som skulle “ta dem ur rummet”.

Dags att skapa uppgifter

Det enda som återstod nu var att skapa de olika uppgifterna som spelarna skulle få lösa. jag nämnde tidigare Apple Klassrum. Då jag ville visa mina kollegor hur man kunde använda detta som ett pedagogiskt verktyg valde jag att göra ett Escape Room just för dem. Istället för att bara göra uppgifter som kretsade runt SO skapade jag moment från flera olika skolämnen.

Utifrån en musikvideo på Youtube fick de fylla i luckor i sångtexten. Genom att ta första bokstaven från varje ord de skrev ner fick de lösenordet som tog dem vidare till nästa uppgift. Sju stycken foton på kungar skulle placeras i rätt ordning enligt kungalängden. Varje foto hade en siffra och rätt ordning gav rätt lösenord. Så här fortsatte det. Jag lyckades få in både kemi, matte, svenska, engelska, historia samt geografi i mina uppgifter.

Alla uppgifter fanns i pappersform och förvarades i olika kuvert märkta med en siffra. Lärarna hade en iPad som jag hade låst till spelformuläret och de fick hämta/leta upp det kuvert de behövde utifrån vad uppgiften berättade för dem.

Tack vare Jotform kunde jag bädda in allt ifrån bilder till videoklipp på varje uppgift. För att få en tydlig design använde jag mig av ikoner från Flaticon.com

I klassrummet hade jag placerat ut olika saker som de kunde använda om de ville. Det var inte så att jag hade sagt det till dem rakt ut. Eller jo, instruktionsfilmen sa att de bara fick använda sig av det som fanns i klassrummet…

Det första testet av mitt Escape Room blev en succé. Koden de fick när de hade klarat alla uppgifter gick till ett hänglås på en låda. I lådan låg det choklad som det vinnande laget fick.

Elddopet med elever

När det blev dags att testa mitt koncept på SETT med elever från Stenkulaskolan i Malmö dock ett nytt problem upp. Vi skulle inte vara i ett klassrum utan i en monter i mässhallen. Att jobba med uppgifter i kuvert var med andra ord uteslutet.

Eftersom eleverna hade iPads föll det sig naturligt att använda dessa. Istället för att varje grupp bara fick använda en iPad, den som skulle visa frågeformuläret, fick de använda ytterligare en. Denna iPad fick en Keynotefil skickad till mig och sedan, via Klassrum, låstes iPaden till Keynote så att den inte gick att använda till något annat.

Eleverna delades upp i två grupper och satte sedan igång att spela. Även denna gång gick koden i slutet av spelet till en låst låda full med godis.

Det var fantastisk kul att se eleverna samarbeta och lösa uppgifterna tillsammans. Som “Vygotskynörd” är just elevsamarbete något väldigt viktigt i min undervisning.

Testa själv!

Du får jättegärna testa mitt Escape Room med dina elever. Här nedan hittar du länkar till instruktionsfilmen, svarsfilmerna samt de frågeformulär och uppgiftsfiler jag har gjort. Det är fritt fram att använda dessa precis som du vill. Allt fungerar utan att du själv behöver göra något mer än att ge eleverna länken till formuläret och ge dem Keynotefilen. (Du behöver dock lägga fram minst en kartbok i klassrummet då sista uppgiften kräver det.)

Du får också gärna använda Keynotefilen som grund för egna uppgifter.

Vill du göra egna frågeformulär kommer jag snart att göra en film som visar hur man arbetar i Jotform. har du frågor och funderingar är det bara att slänga iväg ett mail till mig eller höra av dig till mig på Twitter.

Länkar och filer

Spelformulär Elever – Escape Room #1

Keynote med uppgifter – Escape Room #1

 

/Henrik

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts

Blackest Eyes

Jag tillhör skaran som stolt betalar tv-licensen. Bortsett från den rent solidariska handlingen gör jag det framför allt…

Kom Igen Lena

Sitter med min dator och en dubbel cappucino och försöker hitta lite inspiration så här på fredagseftermiddagen. Inspirationsjakten…