Dark Light

Nytt avsnitt av Babel ikväll, mycket intressant som vanligt, även om jag personligen har rätt svårt för Maja Lundgren.

Idag pratade de mycket om hur kultur kan provocera och en tråd togs upp om hur dagens författare provocerar. De exempel som togs upp var när författare talade om om “populärkulturen”. Är det så att det utbud av program som finns på tv i dag, utfyllnadsprogrammen som är billiga att producera, gör oss dummare?

Det är, på sätt och vis, en frågeställning man måste närma sig med ett stort mått av självkritik. Vad är det som jag anser gör folk dummare? Är det för att dessa “andra människor” inte kan diskutera Sartre på samma sätt som jag kan eller att de inte förstår referenserna till Madeleinekakorna? Självkritiken, eller självdistansen, ställer en intressant fråga, är jag en kunskapssnobb som anser andra vara dumma enbart på grund utav detta. Jag kan ju inte sitta och diskutera Sex in the City med någon då jag har sett väldigt få avsnitt. Jag tycker att Harry Potter är dålig läsning och lyfter gärna fram andra fantasyböcker som miltals mycket bättre.

Frågan är om om dumhet är relativt eller om man kan resonera som jag, och många andra “kulturskolade” gör. Eller är det så enkelt att man helt enkelt ser ner på de som läser textremsor på en tv istället för textrader i en bok?

/H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts

Babel

Såg ett mycket intressant avsnitt av Babel nu ikväll (ja, jag följer Babel slaviskt). Det handlade om deckare…