I skuggan av lov

Av 0 No tags Permalink 0

Första dagen på jobbet efter påsklovet. Jag vet inte.. tror jag föredrar att ha lovet efter påsken och inte före som i år. På något sätt känns det som att man berövas på lovdagar när vissa av dem är röda.

Nåväl. Var lite annorlunda att gå till jobbet i dag. Har tagit ett beslut som i och för sig inte betyder något alls men vars eventuella innebörd gör mig rätt splittrad just nu. Som tur är var dagen fylld med enbart bra lektioner.

Inför varje dag och varje lektion så har man vissa förväntningar. Kommer det vara en lektion med en massa störningsmoment, hur kommer eleverna ta emot upplägget med mera. I dag var just en sådan dag där jag gick in med väldigt mycket oro inför just detta. Vi började dagen med en storföreläsning där jag inte direkt kände jag kunde plocka fram tillräckligt med inspiration. Låt gå för att det gick men är lite missnöjd med min egen insats ändå.

De två följande lektioerna gick dock alldeles utmärkt. Den första hade jag planerat lite hafsigt och tanken var att binda ihop två genomgångsdelar med två kortare filmer som skulle illustrera det som jag pratade om. Vi hann bara en av filmer. Det blev en sådan lektion där flera elever ställde både bra och intressanta frågor och från Jordens skapelse, vilket var dagens tema, kom vi in på hur bilmotorer fungerar till Golfströmmen och global uppvärmning. Jag var riktigt stolt över hela gruppen då de både lyssnade och diskuterade med respekt för de andra.

Den andra lektionen blev också den bra trots att jag fick meddela eleverna att vi skulle avbryta grupparbetet vi höll på med. Jag har inte fått det att fungera. Testet men att ge dem en uppgift med stort eget ansvar utifrån läroplanens tankar föll pladask för hälften av eleverna. Då det inte är så mycket tid kvar på terminen vore det oansvarigt och orättvist av mig att kasta bort värdefull lektionstid på att mjölka ur fler försök.  Felet ligger mest på mig, jag skulle ha arbetat igenom uppgiften bättre och jag har redan skrivit ner ett par anteckningar inför nästa försök.

Med andra ord har dagen varit mer än en dag på jobbet och på ett konstigt sätt har det både känns oerhört givande och lämnat ett liten känsla av vemod.

/H

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.