Like a stone

Av 0 No tags Permalink 0

Ibland när man sitter och skriver inser man inte alltid vad man skriver. (Det var en vacker mening…)

Vad menar jag med detta? Jo, när jag får kommentarer av min “referensgrupp” som läser det jag skriver har de ofta hittat saker som jag inte tänker på överhuvudtaget. Ett litet exempel på detta skall jag visa nu. Men först, en liten fanfar då det är första gången jag officiellt publicerar något från boken.

Dessa rader är hämtade från kapitel 2:

Vid den första besiktningen av hyllan hade han inte sett något märkligt och hade därför snabbt gått vidare ett par steg till vänster, till hyllan bredvid. Men det var något som gnagde i hans huvud, en känsla av att det var något som inte stämde. Jakob tog ett par steg tillbaka och lät blicken glida från det övre vänstra hörnet ner mot det nedre högra. Han såg fortfarande inget. Likväl kunde han inte släppa hyllan med blicken längre.

Vad är det för konstigt med detta tänker säkert vän av ordning. Svaret är; inget alls. Däremot såg texten inte ut så här i det första utkastet utan så här:

Vid den första ockulära besiktningen av hyllan hade han inte upptäckt något märkligt och hade därför snabbt gått vidare ett par steg till vänster, till hyllan bredvid. Men det var något som gnagde i hans huvud, en känsla av att det var något som inte stämde. Jakob tog ett par steg tillbaka och lät blicken glida från det övre vänstra hörnet ner mot det nedre högra. Han såg fortfarande inget. Likväl kunde han inte släppa hyllan med blicken längre.

Från början var ordet ockulär med, både för att jag gillar ordet och för att det passar karaktären. Men vad en mycket god och intellektuell vän frågade mig vad det betydde och sa också, väldigt vist, att merparten av de som eventuellt kommer att läsa texten skulle fastna på samma ord. Jag gjorde ett halvhjärtat försök att försvara mitt ordval men insåg redan när han sa det att han hade rätt och skrev därför om texten. Det är ingen stor textändring men likväl var det ett ganska stort dilemma jag ställdes inför.

/H

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.