Dark Light

Jag har pratat en del på sistone om problem som dyker upp i samband med att handlingen skall föras fram. I mitt fall handlar det mest om att eftersom jag eftersträvar en stor portion av realism så kan jag inte alltid unna mig lyxen av enkla lösningar.

Men det finns också andra problem som är lite mer generella och de handlar då framför allt om rent skrivtekniska saker. Vad jag har ägnat en del tid åt de senaste dagarna är användningen av tempus.

I kapitel 15 har jag en inledning på 216 ord som sedan övergår i ett stycke som refererar tillbaks till tidigare på morgonen. Enklare beskrivet så står min huvudkaraktär Jakob och väntar på ett tunnelbanetåg och tänker tillbaks på vad han har gjort på morgonen. Eftersom det är ett tämligen långt stycke, 1 238 ord, blir det både svårt och ganska fult att skriva i förfluten tid. Så problemet blir alltså att få läsaren att förstå att det som karaktären är med om i själva verket har hänt ett par timmar tidigare trots att man skriver texten i presens.

Det är en balansgång att få till det bra och det krävs en hel del genomläsningar för att få den rätta känslan och de rätta detaljerna i texten så att illusionen upprätthålls.

Men nu, tillbaks till saltgruvan…

/H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Related Posts

What I’ve Done

Söndag. Kväll. Solnedgång. Tre ord som för ganska många säkerligen har en negativ innebörd. Givetvis kan inte jag förneka att det vid vissa tillfällen…

Titel

Införskaffade för snart två veckor sedan ett program som heter Writer’s Café. Det är utan tvekan en av de…